Ekstrakt

Co decyduje o popularności ekstraktu z ziaren zielonej kawy?

Ekstrakt z ziaren zielonej kawy cieszy się na całym świecie ciągle rosnącą popularnością i jest uważany przez wielu specjalistów za rewolucję w dziedzinie odchudzania. Jego podstawowym składnikiem aktywnym jest kwas chlorogenowy. Związek ten odgrywa bardzo znaczącą rolę w ograniczaniu wchłaniania glukozy.

Jak działa kwas chlorogenowy?

Kwas chlorogenowy (ACG) będący naturalnym składnikiem zielonej kawy, czyli kawy niepoddanej procesowi wypalania, hamuje aktywność enzymu glukozo-6-fosfatazy, znajdującego się między innymi w wątrobie. Enzym ten jest odpowiedzialny za podwyższenie stężenia glukozy we krwi. A zatem dezaktywacja enzymu glukozo-6-fosfatazy powoduje obniżenie szybkości uwalniania glukozy do krwi. Po utracie źródła energii w postaci łatwo przyswajalnego cukru prostego organizm rozpoczyna poszukiwanie trudniej dostępnych źródeł energetycznych. Niedobór ten wymusza pozyskiwanie energii z zapasów tłuszczu zmagazynowanego w tkankach, co powoduje utratę zbędnych kilogramów.

W jaki sposób kwas chlorogenowy reguluje nasz metabolizm?

Kwas chlorogenowy bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Ma to fundamentalne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób borykających się problemami nadwagi i otyłości, ponieważ wzrost aktywności metabolicznej umożliwia znacznie szybsze spalanie kalorii, co w konsekwencji prowadzi do spadku masy ciała. Co więcej, przy tym sposobie odchudzania nie jest konieczna zmiana diety i dotychczasowego stylu życia.

Jak działa ekstrakt z ziaren zielonej kawy na naszą wątrobę?

Ekstrakt z zielonej kawy wydatnie stymuluje spalanie tłuszczu zgromadzonego w wątrobie, odgrywającą procesie odchudzania szczególnie istotna rolę. Wynika to z faktu, że narząd ten jest odpowiedzialny za kontrolę metabolizmu tłuszczów znajdujących się w organizmie. Nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby może skutkować odkładaniem złogów tłuszczu.

Co wykazują wyniki badań laboratoryjnych?

Badania laboratoryjne wykazały, że związki zawarte w ekstrakcie z zielonej kawy nie przenikają do osocza i nie są wchłaniane w jelicie cienkim. Doprowadziło to badaczy do przekonania, że związek ten przyczynia się w sposób efektywny do utraty masy ciała, ponieważ nie powoduje blokady żadnych procesów organicznych. Kwas chlorogenowy spowalnia przyswajanie cukrów i ich transformację w tłuszcz, stymuluje spalanie i eliminację tłuszczów z tkanki tłuszczowej oraz przyspiesza metabolizm.

Jak ekstrakt z ziaren zielonej herbaty wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?

Wspomaganie procesu odchudzania przez ekstrakt z zielonej herbaty ma znaczenie fundamentalne, ale dobroczynny wpływ tego wyciągu dotyczy także wielu narządów i układów ludzkiego organizmu, ponieważ w wyniku powrotu do prawidłowej masy ciała następuje odczuwalna poprawa stanu zdrowia i samopoczucia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *